Jump to content

Thomas19

Club Member
 • Content Count

  49
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Thomas19 last won the day on January 22

Thomas19 had the most liked content!

Community Reputation

6 Neutral

About Thomas19

 • Rank
  Mustangfrälst

Members Information

 • CMC
  7031
 • Region
  Syd
 • City
  Helsingborg

Recent Profile Visitors

230 profile views
 1. Brukar finnas på veteranmarknader och träffar med salustånd. Hittar bara denna på nätet, men finns fler modeller vet jag. https://www.blocket.se/annons/gavleborg/skylthallare___cadillac_chevrolet_dodge_mfl/15494815 På min funkar det tydligen med liten skylt i USA-hållare.
 2. Automatlådolja ATF, se film i länk nedan. 8,45 in berättar han oljan. CJPonyparts
 3. Har varit ute på USA-forum och kommit fram till att det krävs en adapter eller ett filter. Men i ett Jeep-forum har många kopplat varvräknaren in-line såsom original, vilket funkar utmärkt. KAN DET VARA SÅ ENKELT? Jag har varit/är rädd för att HEI-fördelaren inte funkar som den skall om jag kopplar varvräknaren mellan tändningslåset och HEI, i serie på matarledningen. Du var inne på just detta Björn. Tyvärr hade du inget svar utan samma undran som jag men det var ett bra tips. Frågan är hur stor skada det kan åstadkomma att prova koppla den in-line? Varvräknaren bör inte ta skada! Men hur funkar HEI?
 4. Om det hade varit så enkelt....... Original varvräknare har ju bara två kablar. Röd o svart. (Gröna o vita kablar finns på ersättningsmätare av modernare snitt.) Att röd kopplas till plus och svart till minus är logiskt ända till jag upptäckte att man kan koppla konstant plus och minus på tändspolen eller plus på tändspolen och konstant minus, eller i serie mellan tändningslåset och tändspolens plus. Problemet för mig är att jag plötsligt har en HEI-fördelare med inbyggd tändspole och istället ett TACH-uttag. Men vilken signal har jag på TACH-uttaget? Är det positiv eller negativ signal? Hoppades att någon mer än jag stött på problemet. Jag vill ju inte bara chansa eftersom det kanske kan skada varvräknaren och/eller HEI-fördelaren/tändspolen. Varningstext jag hittat säger tydligt att TACH-uttaget INTE får jordas, då detta kan orsaka allvarliga skador. Det är för mycket pengar att leka med... samt original varvräknare växer inte på träd. Inte på denna sidan Atlanten i alla fall.
 5. Jag har tidigare köpt och monterat HEI-fördelare för Ford. Funkar bra och jag är nöjd (förutom att den är väldigt stor). Jag blev ju av med den fula tändspolen, men mitt stora luftfilter får inte plats! Vilket dock är ett annat i-landsproblem. Men jag har haft en trasig varvräknare, vilket jag nu hittat en och skall montera. MEN? Hur kopplar jag in den. Jag har ju ingen tändspole med + eller - anslutningar. Det finns ju olika sätt att koppla in varvräknare har jag upptäckt. Vissa elschema visar i serie mellan tändningslåset och tändspolen, andra på + anslutningen på tändspolen, andra på - anslutningen på tändspolen. Nu vet jag ju inte vilken anslutning HEI-fördelaren har, för det finns ett uttag till Tach. Men skall det då vara + eller - på andra kabeln???? Kanske skall tillägga att det är en originalvarvräknare (nästan...... en Cougar som är likadan). https://www.x-parts.se/produkt/ford-289-302w/
 6. Thomas19

  Rost

  Jag vill inte påstå att det är enkelt. Men jag kan tänka mig att man svetsar underifrån, inne i cupén. Då blir det ju "enklare" att få till täta svetsar. MEN, det är ALLTID mycket jobb att laga rost! Och den placeringen är ju egentligen en mardröm. Kommer inte åt från utsidan utan att göra åverkan på "oskadad" plåt, kommer åt det från undersidan men vilken jäkla arbetsställning..... Pest eller Kolera
 7. Tipsa gärna om fabrikat och inköpsställe när du nu hittat en produkt som funkade smidigt att montera. Nästa som skall byta kan ju köpa samma då.
 8. I know! Jag har inga problem att läsa elschema, förutom när kablarna går fram och tillbaka på Amerikanskt vis. Tyskarna var bättre på eldragning, men det är skit samma i detta sammanhanget.
 9. Ja så kan det ju vara. Då kan det kortsluta utan att köra startmotorn. Tack för förtydligande! Alltid kul att bli klokare. Elschemat är ju ett jäkla virrvarr. Kabeln som matar 12v går ju till kontaktstycket vid torpedväggen och ger 12v bakvägen till den punkt resistanskabeln matar kabeln till tändspolen.Tack var din beskrivning ser jag det nu på elschemat. Då är ju det en bra start att byta startreläet!
 10. Jag tror bumpsteer används lite vårdslöst. Jag tror att alla väl menat pratar om att bilen beter sig lite i sidled utan att man vrider på ratten. Det kan den göra när den spårar, ofta pga fel hjulinställning. Den kan göra det när det är glapp i ratten och den kan göra det pga bumpsteer. Om man kämpat för att lära sig vad bumpsteer är blir det konstigt när alla hjulbeteende kallas bumpsteer. Men jag tror att vi nöjer oss med att bilen styr lite som den själv vill pga ålder och slitage i systemet. Bumpsteer är oftast konstruktionsfel eller medveten konstruktion. 1. Åtgärda alla glapp pga slitage. 2. Gör hjulinställning. Själva grov brukar vara gott nog, men på riktig firma är ju bäst. 3. Njut av en stabil Mustang. 4. Utbyte av delar och uppgradering av system bör göras före punkt 2 En hjulinställning är inte bara för att bilen skall gå stabilt utan även för att minska däckslitage. Att förlänga däckbytet 1 år bekostar hjulinställningen. Jag hade 1/4 varv glapp när jag köpte bilen. Har bytt styrväxel (16 varv hade gärna satt i 14 varv med tanke på vad jag vet idag) och kontrollventil och njuter av direkt styrning. Har dessutom monterat skivor fram och shelbysänkning (vet inte om sistnämnda påverkar styrningen).
 11. Men det förstår jag inte? Varför har systemet en resistanskabel för att tändspolen/fördelaren bara skall ha 9Volt då? Det finns ju 4 anslutningar. 2 små som styr reläet, en brytarstyrd + och en -, 2 stora som styr batteriströmen till starmotorn, en från batteriet och en till startmotorn. Reläet är ju bara en elektrisk brytare. På batterisidan finns anslutningar till övriga elsystemet(kan även/i stället sitta på batteriet). Har du anslutningar även på den sidan som leder till startmotorn? Detta är inget som visas på elschemat till -67orna. Säger inte att du har fel men om det är kortslutning på det stiftet skulle startmotorn gå hela tiden. Likaså om det är konstant ström på någon av de små för då skulle reläet vara till hela tiden. Någon annan stans vet jag inte att ström kan tas ut endast vid starttillfället eller kortslutning utan att startmotorn snurrar. Jag kan liksom inte få ihop det. Är där ett 5e strömuttag för just tändspolen/fördelaren vid start? Kanske tur att jag inte har det problemet på min......
 12. Märkligt! Start reläet, om du menar reläet till startmotorn, har ju bara med startmotorn att göra. Det är ju bara en extern solenoid. Men bra att felet upphörde. Tror dock mer på en felkoppling som blev rätt när du bytte reläet. Och du (laxkungen) måste ju ha ytterligare matning som uppstår när bilen körs (av värme?). Någonstans får fördelaren ström även utan tändning till. Ett långskott jag råkat ut för i en Japansk bil; Har du ljuset på? Stäng av det och se om motorn stannar. Om så får fördelaren ström över belysningen vilket då övertar tändningens funktion. Kanske en medveten funktion för att inte glömma ljuset.
 13. Men visst är det skillnad på bumpsteer och glapp och om han tar upp bumpsteer som en anledning till sin beslutsångest vet jag inte om han har det eller är rädd att få det. Men det var en utförlig förklaring du gav. Dock väl fördjupad. Svår att förstå om man inte riktigt vet vad bumpsteer innebär. Därmed inte sagt att Tommy79 inte vet det. (Jag tycker det är ganska enkelt , men att läsa när någon annan som förstår det bättre än jag förklarar, gör det svårt att hänga med i texten) Han kanske inte har bumpsteer utan just som du säger ballongdäck och galppig styrning. Väl så obehagligt! Men botas inte på samma sätt!
 14. Har du känt av bumpsteer så som bilen är nu? I så fall måste du ha fel på hjulinställningen eller har någon ändrat geometrin. Bumpsteer är riktigt obehagligt men det krävs rejäla ojämnheter. Jag har aldrig upplevt det med mustangen, men däremot på en beach buggy. Och den gungade till rejält när man körde över en ojmnhet. Riktigt obehagligt. Men mustangen har inte tillstymmelse till obehag. Du behöver med största sannolikhet inte oroa dig om du inte har problemet redan nu. I så fall bör du åtgärda det först för som Per säger varken löser eller skapar servon bumpsteer. Det är förhållandet mellan styrstag och länkarmar eller möjligen en snedställd hjulinställning. Här är länk till en bra beskrivning av BUMPSTEER
 15. De sitter med stift, men sannolikt också "klistrade" med något kitt-liknande. Kan du inte känna från baksidan?
×
×
 • Create New...