• Syd


  mats g johansson
  Då var det äntligen tid att få reda på lite mer om årets höstrally. Det är en populär tilldragelse och det ställer lite mer krav på ytor att träffas på vilket inte alltid är så enkelt. Men nu har vi till sist hittat en bra parkering.

  I år utgår vi från Kvidinge badets parkering. Den ligger på Södra Järnvägsgatan 8 i Kvidinge (kart koordinater för den som behöver 56°07'57.4"N 13°02'43.6"E eller 56.132607, 13.045444 beroende på GPS)
  Här träffas vi mellan 10.00 och 11.00 och kaffe med en torr kaka serveras under tiden vi samlas. 
  Avfärd klockan 11.00 från parkeringen.

  Vart ska vi då i år? Vi börjar med slätterna upp mot Hjärnarp för att sedan köra över åsen på små kurviga skogsvägar (inga grusvägar).

  Vi avslutar turen vid ca 13.00 på Skottorp slott där personalen hälsar oss välkomna. 
  Här kan man besöka Osteriet eller låtas sig smakas av något gott i Chocolaterian som serverar allt från ostmackor till egenhändigt tillverkad choklad. Eller så kan man bara gå en runda i parken och njuta av solskenet (hoppas jag).

  För den vetgirige så är webbadressen till Skottorp; http://skottorpsslott.se/
  Observera att klubben i vanlig ordning inte betalar för entré eller fika på slottet. 

  Med hopp om en fin höstdag
  Josef Janosi  
   
  Nedan följer mera info om slottet:
   
     


  312 96 LAHOLM, Tel. 070-77 28 428, ingmarie@mueller-uri.com
  Slottet och restaurangen är öppna hela året för bokade sällskap!
  VISNINGAR
  Slottet visas för allmänheten under sommartid på fasta tider, och grupper kan boka hela året, se nedan
  Kom och ta del av slottets fantastiska historia och se kungssalen där bröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora ägde rum 1680 och den fantastiska röda salongen!
  Är ni en grupp på minst 15 personer som vill se slottet och ha en guidning så kontakta Ingmarie för bokning. För bokade grupper är slottet öppet hela året!!
  Slottsparken har också sin intressanta historia med bland annat en milsten och spännande träd! Grupper som är intresserade kan boka en guidning.
  CAFÈ 
  Besök Chocolaterian med café och pralinförsäljning! Chokolaterian har en facebooksida, Öppet onsdag-söndag 10-16 under hösten
   
  OSTPROVNING OCH DRYCKESPROVNING
  I vinkällaren med de vackra kryssvalven från 1600-talet arrangerar vi gärna dryckes- och ostprovning för upp till 30 personer per tillfälle.
  Vi anordnar provningar med vin, öl, whiskey, rom mm. och självklart våra ostar!
  Öppettider Ostbutik och Chocolaterian!
  Öppettider Ostbutiken: måndag-fredag 10-16, lördag 10-14. Bokade grupper kan komma andra tider.
   
   
   
  Slottets historia Första gången man talas om Skottorp är 1436 men då låg inte gården på nuvarande plats, utan ett par kilometer bort. Skottorps Slott uppfördes ursprungligen av Frans Joel Örnestedt på 1670-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Den 6 maj 1680 gifte sig Karl XI med Ulrika Eleonora på Skottorp.
  Under 1700-talet var det släkterna Coyet och von Krassow som ägde Skottorp och de skötte om ägorna men dessvärre inte slottet.
  Handelsmannen Peter Möller köpte det förfallna slottet 1813. Släkten von Möller ägde godset 1813-1986 och den mest berömda var Peter von Möller. På grund av sina insatser för jordbruket och människorna i bygden blev han adlad 1861.
  På 1830-talet fick slottet sitt nuvarande utseende efter ritningar av hovintendent Carl Fredrik Sundvall, som var arkitekt till såväl park som byggnader, väggmålningar och möbler. Byggnadsstilen blev den då moderna stilen empire (efter Napoleon) och som företrädare för denna stil räknas Skottorp som det främsta och mest välbevarade i Sverige.
  Skottorps Slott blev förklarat byggnadsminne 1986 och jordbruksegendomen styckades av 2002.
  Skottorps Slottspark
  Skottorps slottspark har i huvudsak haft två utseenden genom tiden.På baksidan av själva huvudbyggnaden bildades, då det gamla slottet byggdes på 1660-talet, en anläggning i barock stil. Intrycket var strikt, med formklippta häckar (buxbom) och träd. I samband med ombyggnaden av slottet under början på 1800-talet, läggs parken om till romantisk stil, den engelska landskapsparken.
   
  Efter hand har parken genomgått förändringar av olika slag. Bland annat kan nämnas att man på 1920-talet förenklade gångvägssystemet, planterade många barrträd och anlade ”stenpartiet” och ”utsikten”. Närmast slottet finns den stora ”pelousen” (stor gräsmatta)
  där ”nordens vackraste exemplar” av silverlönn växte tills för några år sedan då det tyvärr fälldes. Nu är det den 35m höga sitkagranen som är i blickfånget i stället och framför den ett praktexemplar av tulpanträd som brukar blomma ymnigt i mitten av sommaren.
  I bortre delen av parken finns det gamla trädgårdsmästeriet, där det odlades
  persikor, aprikoser och orkidéer redan på 1800-talet! Vinbergssnäckor inplanterades, vilka finns kvar än idag. Det finns ett monument i parkens norra del, som Peter von Möller reste till minne av sin fosterfar, kommerserådet Peter Möller.
  I mitten av 1800-talet fick gårdens jakthundar en praktfull gravsten vid brynet söderut med utsikt över Hallandsåsen. Cirka 20 inskriptioner finns på stenen.
  Adolf von Möller fick i början av 1900-talet riksantikvarieämbetets tillåtelse att flytta en milsten (daterad 1666) från åsen till parken. En fladdermusinventering gjordes 2008 av Länsstyrelsen i Halland och området runt
  Skottorps Slott var ett av de artrikaste i länet! Minst sju olika sorters fladdermöss fanns, bland annat dvärgfladdermus och nordisk fladdermus.
   
   
  mats g johansson
  Torsdagen den 27/7 kl. 17.00 samlas vi på Lidl i Höör för en gemensam tur på
  små härliga vägar till Lottas cafe’ i Eslöv där vi kommer att avnjuta en liten grillbuffe’.
  Det hela kostar 90kr och då ingår: maten,dryck samt kaffe.
  Det blir 3:e året vi kör detta och vi blir fler och fler som hänger på så jag måste
  ha in en anmälan på hur många vi blir till maten senast på Tisdag 25/7
  Sms:a antal till mej på 070 33 865 95
  Med vänliga hälsningar
  Carina och Lasse
  CMC/syd
  mats g johansson
  Detta är en populär träff och samlar mycke bilar från många olika märkesklubbar. Krämarmarknaden i city pågår samtidigt med hamnträffen, riktig mycket grejor att titta/köpa.
  Området för besökare öppnar kl10.00 
  Så kom i tid det finns begränsat antal platser!
  Mvh Evert Mårtensson 
  CMC1622


 • Kommande Evenemang

  Inga framtida evenemang hittades.